14. feb. 2011

Fra mandag 7.februar og tre dager framover er vi innom fire ulike steder utenfor Aguacatán. Det er tre ganske avsidesliggende plasser og menneskene oppleves også forskjellige. Det er fem forskjellige språkgrupper innenfor kommunen, og hver av dem har sitt eget språk.


Vi behandlet tilsammen ca. 500 pasienter disse dagene. Plagene er ulike, fra øye-plager, allergi, astma, forkjølelse, soleksem, urinveisinfeksjoner, nervøse plager, m.m.

Vi hadde et tilfelle av tuberkulose, en ung mor, med en liten datter på rundt tre år. Moren var tynn og avkreftet, hadde pustevansker og en krumbøyd rygg.
Mange trenger tilsynelatende omsorg og å bli sett. Jeg gav massasje til flere pasienter gjennom disse dagene. Det er mange stive skuldre og nakker. Ikke så rart, når vi ser hvordan de bærer på ryggen, vasker klær på «gammelmåten» og har et barn bundet fast til magen, mens moren gjør de daglige gjøremål. Smerter og spenninger i kroppen kan også komme av hva mange har gjennomgått av bl.a. Borgerkrig og naturkatastrofer som har ført til tap av nær familie og slektninger. Mye sorg sitter i disse kroppene.

I dag kom det blant annet et eldre ektepar, hvor mannen er blind. Da de gikk, trasket mannen etter kona, mens han holdt et fast grep i huipilen hennes.

De fleste uttrykker takknemlighet over den hjelpen de får og jeg føler en ydmykhet over den tilliten disse menneskene viser.

Onsdag 9. februar kom en gammel, enslig kvinne uten barn til klinikken. Wenche anbefalte henne å spise tre måltider om dagen. Hun var svak og avmagret. Den gamle kona fortalte at hun ikke hadde penger til mat, kun et måltid om dagen. Vi samle inn penger til henne som hun skulle bruke på mat framover. Hun gikk fornøyd hjem med «lottogevinsten». På dette stedet opplevde vi menneskene som spesielt takknemlige og varme. De uttrykte dette gjennom å gi oss alle en god klem før de gikk.

I dag har Clinica Noruega vært på lokaltv i to timer og vi har fått formidle hvordan klinikken jobber. For donasjoner fra Norge har det blitt kjøpt inn medisiner for over 100.000 kroner i Guatemala. Clinica Noruega trenger å synliggjøre behovet for hjelp. Uten frivillig økonomisk støtte vil ikke klinikken kunne drive videre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar