3. feb. 2010

Arbeid på Mor/ Barn klinikken

I dag har vi vært og jobbet på Mor/Barn klinikken som er opprettet i et nedlagt barnehjem. Klinikken drives av Aracely Reyes, men husleia betales av Clinica Noruega. Lokalene var fine og Aracely hadde ordnet et eget undersøkelsesrom, et rom for advokaten og et eget rom med leker som psykologen kan bruke ved behov. Juan Geremias Castro som er advokat og sitter i styret for CN, jobber her gratis for å hjelpe de som trenger advokatbistand.


På forhånd hadde Aracely ringt til dem som tidligere hadde besøkt klinikken men ikke hatt penger til lege konsultasjon. Nå kom de fra fjern og nær med sine plager. Alle var meget fattige og hadde ikke penger til medisiner.

Hanne tok i mot pasientene, noterte opplysninger om hva som plaget dem, familieforhold og lignende og Olav og Anne Lise veide og noterte høyde.

Våre 3 sykepleiere ga gode råd, delte ut smertestillende, kurer mot mark i magen, vitaminer og ga dem med alvorlige lidelser beskjed om at de MÅTTE konsultere lege.

De var mange og måtte vente lenge. Vi tok i mot pasienter i 3 timer uten pause og behandlet 27 stykker. Størst inntrykk gjorde en sliten kvinne som hadde omsorgen for 8 barnebarn, hvorav den ene er tilbakestående. Hun hadde med seg 5 barna til klinikken. De fikk vitaminer, kur mot mark i magen og et plagg hver. De knuget plagget inntil kroppen og var oppriktig takknemlige. Den største av jentene (8), var veldig kontaktsøkende og ville bæres på av oss så snart vi kom på utsiden av undersøkelsesrommet. Hun ga meg navnet, ”Gringa Grande”. De ble nemlig værende der fordi vi hadde mistanke om urinveisinfeksjon hos bestemoren. Vi hadde glemt urinsticks på hotellet og vår sjåfør, Hulio, besøkte en rekke apoteker i jakten på noen i løpet av de timene vi var der uten å lykkes.

Etter dette ble vi kjørt tilbake til hotellet hvor vi rakk å kaste i oss en baguette før neste ”klinikk” ble åpnet i Hotellets garasje. Her ga vi et tilbud til hotellets ansatte og familie. Vi behandlet 9 stykker. Størst inntrykk her gjorde hotellets garasjevakt og vaskehjelpen på hotellet. De bodde sammen med sine to barn, i et rom i garasjen. De var rene og pene i tøyet og hadde den fordelen av at moren kunne vaske klær på hotellet. Faren var imidlertid oppriktig bekymret for at han hadde en alvorlig lungesykdom. Han ble lyttet på, kjent på og målt blodtrykk på. Undersøkelsen medførte at vi kunne fortelle han at han var frisk som en fisk men hadde muskelsmerter bak ved lungen. Han fikk smertestillende og forhåpentligvis medfører dette, sammen med opplysningen om at han var frisk, til at muskelsmertene gir deg. Han strålte som en sol og var ute og gikk tur samme kveld.

Vi avsluttet kl. 18.00 og tok 5 minutter i Hotellets patio før vi fikk i oss en etterlengtet middag.

Assistent NinaTone Røgeberg, Gunn Langedrag, Mai Britt Darefjeld og Nina Haugland
klare for arbeid på Mor/Barn klinikken i Guatemala City.En bestemor og 5 av  hennes 8 barnebarn som hun hadde ansvaret for.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar