7. mar. 2013

23.2-24.2
Fra Guatemala City dro vi til Jaibalito ved Lago Atitlán til Vulcano Lodge, drevet av Terje Meland, med bl. a. norskt brød og gode pannekaker. De hadde fått anbefaling fra Trip Advisor 2012.
Deilig frokost på Vulcano Lodge.


25.2. Sightseeing i Panajachel med masse selgere og vi fikk lov til å overvære en seremoni ved alteret til Maximon i Santiago de Atitlán, han som røyker, drikker og kurerer (vi sier ikke mer). Vi fikk også en velsignelse.


Maximón.

CHAJUL
26.2-1.3 Første arbeidsøkt i Chajul, en by med om lag 20 000 innbyggere. Kjøreturen tok 6 timer fra Panajachel. Byen hadde ca. 2 hovedgater for biler, resten av små stier for folk og krøtter. Her er det en stasjonær Clinica Noruega-klinikk som fikk påfylling av medisiner og klær. Mye fukt og røyk, husene hadde ikke pipe, men vi visste hvor ildstedet var, grunnet røyken som pep ut gjennom taksteinene. De fyrte inne uten pipe – ikke rart mange pasienter kom med røde og vonde øyne + at de drakk kun 2 glass vann per dag.
Bilstandarden i Chajul!

Her bodde vi på Vetz Kaol, ungdomsherberge med 6 senger på rommet. Vi passerte en slakterbutikk og så slakting av ku, og kjøpte to ku-ører og slakteavfall til vertens magre hund og dens valp- vi ble deres venner for livet!
Kjøkkenet på Vetz Kaol

Den lokale møbelsnekkeren.
Tørking av kaffe i gata.

Ca 200 pasienter ble behandlet med hovedsak :  Hodepine, hoste og stor mangel på klær-gutteklær. Fra 2 årsalderen gikk jentene i Mayadrakter, mens guttene gikk i jeans og college gensere o.l. Nesten ingen hadde sokker- så det kom veldig godt med. Alle barna ble båret i store sjal på mammas/storesøsters rygg, gråt de bøyde moren seg framover og vips hang de i puppen. De ble ammet helt til en ny baby kom ( 1-2 år) og skulle ha «ryggsekken».


Tove  og Turid sammen med pasienter i Chajul.


Juana som er sykepleieren vi utdanner i Chajul, var med på hjemmebesøk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar