10. nov. 2011

Fest hos Lash 061111,arbeid Tichon 071111,kvinnegruppe og jordmødre 081111

Her trener skolens orkester i skolegården i Aguacatán.
Bilde fra kjøkkenet hvor maten til Lash´s  fest ble laget. Lash var ferdig med ungdomsskolen i
Huehuetenango. Familie, rektor og alle fra Clinica Noruega deltok. 
Don Pedro-skolens rektor feirer at Dominga snart er ferdig med sin hjelpelpeierutdanning.Skal fortsette og bli sykepleier finansiert fra Clinica Noruega. Målet er at klinikken skal bli selvdrevet av lokale sykepleiere.


Øverst er vi på vei i sykebesøk til  jordmor som  var kreftsyk i Tichòn på 2800 meters høyde. Pasienten var plassert i en hengekøye inne i et mørkt rom og måtte støttes ut til undersøkelse på brisk utendørs.
Hun fikk smertestillende for å lindre hennes terminale situasjon.
 Vi delte ut briller,Dominga var med og hjalp til i den siste grend som vi arbeidet i. Medisiner og  utstyr måtte  bæres 20 minutter opp i fjellet til en liten skole.Ellers ble vi ofte fraktet rundt i pick up med 4 hjuls drift på dårlige  og bratte veier med  ras.

Vi hadde møte med kvinnegruppe hvor familieplanlegging ble diskutert. Harald viste praktisk bruk av kondom på en feiekost til stor munterhet. Deretter ble det utdelt kondomer. Ettermiddagen ble brukt til møte med jordmødrene som  fortalte om sitt arbeide. De undersøker de gravide i badstu og er kun lært opp av hverandre. Ca. 70 prosent av alle fødseler er hjemmefødsler. De bruker kun hendene sine  til å undersøke.

Så var vi ferdige og feiret med  hamburger og papas fritas på den lokale pub-Charly.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar