4. nov. 2011

working nine to five har fått en ny betydning

To nye arbeidsdager er overstått og ca 200 pasienter har fått konsultasjoner og behandling. I går var vi på skolen i Aguacatàn. På grunn av sykdom i go gjengen, var vi to mindre. Alice og Beatrix lå strøkne hjemme, vi klarte oss, men de var dypt savnet. Promblemstillinger denne dagen var bl.a magesmerter,dårlig syn (mange fikk briller), respiratoriske plager/infeksjoner, smerter i kroppen og en god del øye infeksjoner. Mange plager og bekymringer, men alikevel merktes det at levestandarden i byen er noe bedre enn langt oppe i fjellene og grendene, som der vi var i dag, Xolpic, en liten grend ca en times kjøring fra Aguacatàn.

Her fikk vi stasjonert oss på en lokal helsestasjon, hvor det var flere rom vi kunne ta med pasienter inn. Det tok ikke lang tid før køen var en god blanding av eldre, mødre og barn. Beboerne her bar tydelig preg av veldig fattige levekår. Underernæring, lus, magesmerter, hoste og smerte i hodet, armer og ben var også her godt representert. Det var mye vitaminmangler, og spesielt jernmangel, hos mange av pasientene. Det vistes ved at de var bleke, slappe og  mange av barna spiste jord. Det var også påfallende mange kvinner med mange barn å fø. Flere av kvinnene hadde rundt ti barn. Malin og Kristin var med en 46 år gammel kvinne, som var gravid med sitt tolvte barn og redd for at barnet lå i feil stilling, til legen for å ta en ultralyd. Heldigvis var alt bra. Flere fikk kondomer i dag da det er liten tilgang på prevensjon og informasjon.

Ofte er det lange dager, oppe i 6 tiden og hjemme igjen i 18 tiden. Det står ofte køer med mennesker når vi ankommer og vi avslutter dagen når alle er behandlet. Mange kommer fra andre grender og reiser langt for å få hjelp.

Det har nå vært to givende og morsomme arbeidsdager, selvom det er trist å se forskjellen mellom rike og fattige land og se hvor dårlige levekår mange lever under.

Hilsen sykepleierene

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar