28. mar. 2014

Og så har vi hatt tre dager med jobbing i Aguacata'n.
En dag på skolen COCMA, og to dager ute på bygda.
Først hadde vi en reisedag fra Chajul til Aguacata'n, så vulkaner i det fjerne. Vakkert landskap. Godt å komme til Agua Blanca der vi bor blant kaffebusker og appelsintrær, og med Rosalinda som nydelig vertinne, som alltid.

Onsdag var det fullt trykk på klinikken som var i kirken på skolen. Tannklinikken var inne på kontoret til Clinica Noruega. Optikeren som hadde kommet fra Huehuetenango hadde mange som trengte briller. Takk til alle bidragsytere på dette området.
Vi hadde tre stasjoner med sykepleiere/lege, 3 oversettere som hjalp oss. Tannlegene jobbet sammen med Hanne. Ada delte ut klær.

Vi hadde over 120 pasienter til sammen. Mange av de som trengte å trekke tenner, var livredde, ant. fordi de hadde dårlig erfaringer med lokal tannlege.

Torsdag dro vi til Laguna 2, der vi også var for et år siden. 53 pasienter, en forbedring fra i fjor. Det er godt vi kan se at hjelpen vår er til nytte. Mye dårlig kosthold, og vi så konsekvensene av det. Mange dårlige tenner. Vanskelig med kommunikasjon fordi de snakker quiche, få snakker spansk, så vi sliter med nok tolker.

Fredag. Fantastisk flott tur opp i Los Cuchumatanes til grenda El Manzanillo. Frodig landskap, nok vann til løkåkrene.
Utrolig godt planlagt og organisert av de lokale som hadde ansvaret.
Et hyggelig sted å arbeide for de fleste. Annema og Don Roberto som er lærer i engelsk på skolen var tolker for sykepleierne. Lite magesmerter og gastritt, noe som må ha sammenheng med nok vann og tilgang på grønnsaker.
Hanne var som vanlig sammen med tannlegen. Mindre dårlige tenner!

Vi må bare rose de lokale som hjelper oss med all planlegging og tilrettelegging. Vi hadde aldri kunnet gjøre en god jobb uten dem!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar